«Слово «юха» від українців увійшло до мов угрофінських народів, які почали вимовляти його на свій манер з характерним твердим виголосом «уха», там слово «уха» закріпилося за рибним бульйоном лише з кінця XVII — початку XVIII ст.», – просвітила мене Українська Вікіпедія.
«Наші предки рідку їжу готували з додаванням багатьох ароматичних приправ та овочів і називали «варивом із зіллям». Крім того, були поширені різні м’ясні та рибні відвари, відомі під назвою «юха»».
Отже, я зі спокійною совістю можу називати цю страву не юшкою з риби, а ухою, або, навіть, юхою )))
Уха – одна з тих страв, які викликають у мене комплекс неповноцінності.
Я пробувала готувати її за різними-різними рецептами: з інтернету, від родичів та друзів, від відомих шефів. І ще маю багацько рецептів, які хотіла б спробувати.
Але практично щоразу, за винятком кількох випадків, юхою власного приготування я не задоволена.
То вона мені не навариста, то комусь не нажориста, то сало забуду вкинути, то ще щось не так.
Але я стараюся, і, сподіваюся, із часом в мене вийде така ж душевна юшка, як бульйон у дівчини із фільму «Суші гьол» 🙂
Цей рецепт – один із найпростіших, але він не підійде до дрібної кістлявої риби.
Якщо варитимете з карасиків і т.п., – вкидайте рибу за 25 хвилин до готовності.
Тоді вона виваритися, але не встигне розвалитися і зіпсувати юшку кістками.
І ще, раджу таки використовувати корінь петрушки – мені просто із ним не щастить ))
З цього ляща, що ми «нарибалили» в одному чудовому магазині, я вициганила тільки голову, хвіст і плавці. Тушку ми запекли за цим рецептом. А як вам дістанеться ще й «м’ясце» – кладіть і його, буде ще смачніше 😉
Потрібно:
Риба типу ляща – 500 грам чи трохи більше
Сало – 100 грам
Морква – 2 штуки
Картопля – 4 штуки
Цибуля – 2 великі
Пшоно – жменя
Зелень – 150 грам
Горілка – 50 грам
Сіль
Чорний перець горошком, лавровий лист, спеції для ухи
Приготування
Рибу чистимо, потрошимо, промиваємо. Відбираємо потрібні нам частини.
Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо.
1 моркву чистимо, можна розрізати на 2 частини, якщо велика.
У каструлю 5 літрів на дно викладаємо подрібнену цибулю, на неї рибу, морквину.
Заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь.
Як закипить, знімаємо шум, щоб уха була прозорою.
Солимо, кладемо шматочок сала, лавровий листок.
Залишаємо варитися на малому вогні на 30 хвилин.
Поки вариться бульйон, чистимо картоплю. Розрізаємо кожну на 4 – 6 частин.
Чистимо другу морквину і нарізаємо кружальцями.
У слабо киплячий бульйон вкидаємо картоплю і моркву, жменьку промитого пшона, прянощі до ухи на ваш смак.
Варимо до готовності пшона й картоплі – приблизно 20 хвилин.
Цілу моркву і шматок сала з юшки викидаємо.
За 2 хвилини до готовності вливаємо в уху горілку.
[…] і плавці. З них можемо зварити маленьку каструльку ухи. Нарізаємо рибку шматками товщиною 4-5 см. Солимо і […]